BLOG MARTE ŽDERIĆ: Ako vjeruješ u sebe možeš sve da postigneš

Evo stigla sam u Hrvatsku nakon završenog drugog dijela Lige prvaka, sada imam mali odmor, pa zatim krećem u nove radne pobjede:) Iako mi već Podgorica nedostaje, ipak, kući sam sa svojom najmilijima i sa svojim dobermanom “Lu” koji me uvijek dočeka nevjerovatno i svaki put me onako iz srca nasmije… Pošto želim vrijeme provoditi uživajuci u svojoj obitelji, evo odmah idem odgovoriti na pitanja koja ste mi postavili…

Dragi navijači evo pokušala sam odovoriti na sva Vaša pitanja, hvala vam za svu podršku i što ste uvijek uz nas kao naš 8 igrač…

 1. Kako ocjenjuješ život u Podgorici? Da li je ti je lijepo u našem glavnom gradu?

Život u Podgorici je super, ovdje se stvarno osjećam kao kod kuće. Imam puno prijatelja i izvan rukometa, blizu mi je kuća tako da mi je bas lijepo i uživam u Podgorici. 🙂

 1. Koja je razlika između života u Crnoj Gori i Hrvatskoj?

Ja sam iz Ploča, tako da meni nema neke velike razlike između života u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Dok sam igrala na sjeveru Hrvatske, tamo sam osjetila veliku razliku među mentalitetom, među ljudima, dok tu u Podgorici ne osjecam to, mentalitet je isti, ljudi su vrlo komunikativni, topli..

 1. Da li je tvoja porodica dolazila u Podgoricu i Crnu Goru? Kakvi su njihovi utisci o našoj državi?

Moja porodica ima puno prijatelja u Crnoj Gori, posebice na moru, jer kako znamo prije rata sve je to bila jedna država. Često smo dolazili u Tivat kod prijatelja. Moj otac je 2010. godine, pet mjeseci živio i radio u Tivtu u „Porto Montenegro“, tako da imamo samo lijepe uspomene na Crnu Goru.

ZRKB-MIDTJLAND 28.02.2016. (77 of 120)

 1. Koje mjesto u Crnoj Gori je ostavilo poseban utisak na tebe?

Pa ima stvarno lijepih mjesta u Crnoj Gori, ali Tivat mi je onako najomiljeniji.

 1. Koje putovanje ti je ostalo u najljepšem sjećanju?

U najljepšem sjećanju mi je ostalo putovanje u Koreju, zato šta je potpuno drugačija kultura i  sve mi je bilo zanimljivoJ

 1. Sa kojom saigračicom se najbolje slažeš i provodiš najviše vremena van terena?

Pa stvarno se slažem sa svim curama, kako na terenu tako i van njega, ali naravno ne može nas dvadesteak svakodnevno biti stalno zajedno. Najviše van terena se družim sa Milenom Raičević (Knežević), Kingom Acrhruk (Byzdra), Katarinom Bulatović, Suzanom Lazović, Đurđinom Jauković

 IMG_3377

 1. Koje je tvoje omiljeno jelo i da li si probala crnogorske nacionalne specijalitete?

Ja obožavam jesti meso, tako da sam probala stvarno dobrih jela u Crnoj Gori. Probala sam dosta specijaliteta, ali najviše od svega mi se sviđa Njeguški pršut i domaći sirevi.

 1. Da li možeš da uporediš crnogorsko i hrvatsko primorje? Koje gradove bi izdvojila kao posebno atraktivne na crnogorskoj, odnosno hrvatskoj obali?

Zaista ne bi uspoređivala crnogorsko i hrvatsko primorje, jer je meni cijela naša ta obala prekrasna, samo što je Hrvatska obala veća i ima više od tisuću otoka. Crnogorsko primorje posebice, Budva je vrlo atraktivna za mlade, dok je u Hrvatskoj najviše popularan  grad Dubrovnik.

 1. Da li voliš noćne izlaske i da li možeš da uporediš provod u Crnoj Gori i Hrvatskoj?

Volim noćne izlaske sa svojom ekipom dok nam naravno to dozvoljavaju obveze,i svakako ne bih uspoređivala provode jer gdje je dobro društvo, dobar je i provod.

 1. Šta misliš o Crnogorcima? Da li su zgodniji od tojih zemljaka?

Crnogorci su super, komunikativni i vrlo otvoreni.,a sad jesu li zgodniji ili ne..hm,to nek vam kaze neka slobodna cura 🙂

 1. Koje su tri najvažnije stvari u tvom životu?

To su definitivno: zdravlje, obitelj i rukomet.

Buducnost - Djer (9)

 1. Što je tvoj životni moto i pokretačka snaga?

„Ako vjeruješ u sebe možeš sve da postigneš“, a moja pokretačka snaga je svakako moja obitelj koja je uvijek uz mene.

 1. Kada si počela da se baviš rukometom, i žasto si se odlučila za poziciju koju trenutno pokrivaš?

Rukometom sam se počela baviti već sa osam godina, jer mi je sestra također, igrala rukomet, pa je za mene to bilo sasvim normalno. U samom početku kao i svako dijete sam igrala, ali s vremenom me je trener Jerković stavio na gol i tako sam napredovala i ostala baš na toj poziciji.

2015-08-27 09.51.31

 

 1. Da li sebe možeš da zamisliš na drugoj poziciji u timu?

Svako se mogu zamisliti na drugoj poziciji 🙂

 1. Kako je došlo do saradnje sa ŽRK Budućnost? Ko te je kontaktirao i šta je bio presudilo da dođeš u Podgoricu?

Do same suradnje sa ŽRK Budućnost došlo je 2013. godine, kad je meni istekao ugovor u RK Podravka. Nijesam puno razmišljala o dolasku u Podgoricu jer sam znala šta želim, znala sam da želim bit u vrhunskom klubu, klubu koji osvaja Europu,a i prvenstveno jer mi je blizu i kuća, pa samim time i moja obitelj uz mene.

 Buducnost - Midtjiland (11)

 1. Da li je bilo teško da se uklopiš u sistem funkcionisanja Budućnosti i što je to što podgorički klub čini posebnim u evropskim okvirima?

Nije mi bilo teško uklopiti se u cijeli sistem funkcioniranja, jer jako mi se sviđa kako svi žive i dišu kao jedno. Mislim da je to ujedno i ono što ovaj tim čini posebnim u europskim okvirima. Zaista dajemo na trenu uvijek 200% i dišemo zajedno kao jedan tim.

 1. Koliko dugo planiraš da ostaneš u Budućnosti?

Nadam se što duže 🙂

Ikast trening (9)

 1. U kojem klubu ili ligi bi voljela da nastaviš karijeru nakon završetka angažmana u Budućnosti? Da li bi to mogao da bude Larvik?

Larvik? Zašto Larvik? Zaista ne razmišljam o tome, u Podgorici i u Budućnosti mi je fenomenalno tako da bi zaista volila ostat dugo.

 1. Šta misliš o navijačima Budućnosti? Da li osjećaj da je ženski rukomet najpopularniji sport u glavnom gradu Crne Gore?

Navijači..Sigurno mogu reći da su nam uvijek podrška, uvijek pružaju potporu i ljubav. Ja osobno smatram da sam odlično prihvaćena sa njihove strane i prije samog dolaska u sami klub hahhaJ Navijači su naše glavno oružje u našoj ”Morači”, sve pohvale i hvala im za sve, i svakako sam sigurna da je rukomet najpopularniji u Podgorici.

Midtjiland - Buducnost (10)

 1. Šta možeš da kažeš o saradnji sa Draganom Adžićem i Vlatkom Đonovićem? Koliko ti je rad sa pomenutom dvojicom stručnjaka pomogao da napreduješ u karijeri?

Dragan Adžić i Vlatko Đonović su vrhunski, fenomenalni treneri. O suradnji sa njima, mogu samo reci da sam presretna što sam imala priliku doći u „njihove“ ruke, raditi po njihovom vrhunskom sistemu, jer su oni zaista veoma zaslužni za moje veliko napredovanje u karijeri.

 1. Koja igračica ti je stvorila najviše problema? Koju igračicu posebno cijeniš?

Iskreno nikad ne razmišljam na način kao baš mi je ta igračica zadala puno problema,jer ima stvarno puno vrhunskih i kvalitetnih igrača.

 1. Šta misliš o Gro Hammerseng i Nori Mørk?

Da su stvarno odlične igračice.

 1. Ko su za tebe najbolji čuvari mreže u muškoj i ženskoj konkurenciji, u regionalnim i evropskim okvirima?

U muškoj konkurenciji zasigurno Omeyer, a u ženskoj Leganger.

 1. Kako u Hrvatskoj komentarišu tvoja i izdanja Budućnosti u Ligi šampiona? Koliko se rukomet prati u tvojoj državi?

Sva moja obitelj i moji prijatelji su ponosni na mene, a ostatak ne znam 🙂

Buducnost - Vardar (20)

 1. Da li voliš automobile, i koji je tvoj omiljeni?

Do skoro nijesam obraćala pozornost na automobile, ali kako moj zaručnik  obožava Audi tako sam i ja s njim počela da volim automobile, i najdraži mi je onaj kojeg trenutno i imam, a to je Q7.

 1. Tvoje idealno mjesto za odmor je….?

Moje idealno mjesto za odmor je jedna uvalica na jednom od naših otoka, ali to zaista ne bi htjela otkriti, neka ostane tajna 🙂

 1. Da nijesi rukometašica, što bi voljela da budeš?

Da nisam rukometašica volila bi biti doktor.

43 Zderic Marta 3

 1. Da li sebe vidiš u rukometu po završetku igračke karijere ili planiraš da se baviš drugim poslom?

Upravo pišem magistarski rad, tako da zaista ne znam. Nijesam još razmišljala o prestanku karijere, tako da trenutno sad stvarno ne znam odgovor na to pitanje…

 1. Da li bi mogla da zamisliš sebe da živiš u Podgorici i Crnoj Gori po završetku karijere?

Naravno da mogu da se zamislim da živim u Podgorici i u Cnoj Gori .

 1. Kako planiraš da provedeš ljetnji odmor? Da li će biti dovoljno vremena da se odmoriš od naporne sezone i pripremiš za nove izazove koji vas očekuju od naredne sezone?

Ljetni odmor namjeravam provesti tako da diplomiram, udam se i odmorim od cijele ove naporne godine i sezone. Nakon toga kreniti sa pripremama i spremiti se za sve šta nas očekuje u narednoj sezoni.

 1. Kako zamišljaš tvoje vjenčanje iz snova?

Ne razmišljam o tome, vec ima muža iz snova 🙂