Crna Gora zaustavljena u četvrtfinalu

Crna Gora nije uspjela da se plasira u polufinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. – izabranice Pera Johansona poražene su u Lajpcigu, u četvrtfinalnom meču, od selekcije Francuske 25:22 (12:10).

Francuska je, nakon startnog vođstva naših rukometašica, u 13. minutu prvi put došla do vođstva, koje nije ispuštala do kraja meča.

”Lavice” su i na četvrtom svjetskom prvenstvu ostale bez odličja, jedinog koje im fali u kolekciji, a drugi put zaredom stale u četvrtfinalu nakon eliminacije od Norveške prije dvije godine na šampionatu u Danskoj.

Johansonov tim je poveo 2:0, ali je Francuska odmah uhvatila priključak, a onda i povela 7:4 u 16. minutu pogotkom Grejs Zadi.

Jelena Despotović je smanjila, ali je Estej Nze Minko postala prva igračica Francuske sa dva gola, a potom i Alison Pino osma koja se upisala za plus četiri (9:5, 19. minut).

Katarina Bulatović trećim i Jovanka Radičević sa prva dva pogotka su brzo smanjile na 9:8, bilo je i 10:9, ali više nijednom nije bila minimalna razlika.

Francuskinje su potpuno zaustavile brzu igru „lavica”, koje su samo jedan gol dale iz brzog centra (Bulatovićeva u 40. minutu za 17:15), a nijedan iz „čiste” kontre!

Razlika je rasla do 45. minuta, kada je Siraba Dembele ukrala loptu i rutinski pogodila za 21:16.

Tada je Crna Gora dobila šansu da se vrati u život, jer su u razmaku od svega nekoliko sekundi isključene Kamil Ajglon-Saurina i Aleksandra Lakrabe.

Umjesto da osjetno smanje razliku, „lavice” su samo jednom pogodile mrežu (Amandin Lejno odbranila zicer Bobani Klikovac, a Radičevićeva ubacila loptu u mrežu nakon što je Ivona Pavićević pogodila prečku), a potom su propustile nekoliko šansi da priđu na minus dva.

Posljednja nada je otišla pet i po minuta prije kraja, kada je Itana Grbić iz prve kontre pogodila pravo u Lejno, nekadašnju saigračicu iz Vardara.

Najefikasnija u francuskoj selekciji, na čijem se golu istakla Amandin Lejno sa 15 odbrana (dva sedmerca), bila je Alison Pino sa pet golova.

U našoj selekciji najbolja je bila Katarina Bulatović sa devet, dok je Jovanka Radičević postigla četiri gola.

Francuska će u polufinalu igrati sa Švedskom, koja je u četvrtfinalnom duelu bila bolja od Danske 26:23.

Drugi polufinalni par biće poznat nakon duela Holandije i Češke (17.30), odnosno Norveške i Rusije (20.45) koji su na programu u srijedu.

Francuska – Crna Gora  25:22 (12:10)

Lajpcig – „Arena Lajpcig”. Gledalaca: 2.019. Sudije: Ko i Li (Južna Koreja). Sedmerci: Francuska 6 (5), Crna Gora 9 (6). Isključenja: Francuska 6, Crna Gora 6 minuta.

Francuska: LEJNO (13 odbrana i dva sedmerca), Darlo, DANSET 1, Ajglon-Saurina 1, Pino 5 (3), LANDRE, N’Guan, ZADI 3, Uet 3, Nijakate, DEMBELE 4, Flip, EDVIŽ, Nze Minko 2, NIOMBLA 2 (1), Lakrabe 4 (1).

Crna Gora: RAJČIĆ (pet odbrana i sedmerac), Hasanić (jedna odbrana), RADIČEVIĆ 4 (1), JAUKOVIĆ 2, BRNOVIĆ 2, A. Klikovac, Ujkić, Malović, Premović, BULATOVIĆ 9 (3), Pavićević, Ramusović, B. Klikovac, Despotović 2, RAIČEVIĆ 3 (2), GRBIĆ.