Vardar, Đer ili CSM Bukurešt?

Rukometašice Budućnosti u utorak će dobiti protivnika u polufinalu Lige šampiona. Žrijeb parova polufinala završnog turnira biće obavljen u Budimpešti sa početkom u 13 sati i 30 minuta, a prethodno će biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti predstavnici Evropske rukometne federacije (EHF) i organizatori završnog turnira koji će četvrtu godinu zaredom biti održan u Budimpešti i to 6. i 7. maja. Žrijebu u glavnom gradu Mađarske prisustovaće Katarina Bulatović i Itana Grbić. Učesnici finalnog turnira kao i prošle godine, pored Budućnosti će biti branilac trofeja CSM Bukurešt, Vardar i Đer.

Budućnost i Vardar jedini su timovi koji su i u prethodne tri godine igrali na finalnom turniru Lige šampiona.

Vardar je jedini tim među učesnicima završnog turnira koji nije osvajao najvažniji trofej u evropskom rukometu. Budućnost i Đer po dva puta su bili na krovu Evrope, dok je CSM Bukurešt prošle godine ostvario san i slavio titulu nakon pobjede protiv Đera u finalu.

Budućnost i Vardar bili su u istoj grupi u glavnoj rundi ovogodišnjeg izdanja elitnog takmičenja, dok su Đer i CSM Bukurešt bili u grupi 2.

”Plave” su bile uspješnije u međusobnim duelima protiv Vardara u polufinalu 2014. i 2015. godine, dok je tim iz Skoplja prošle godine slavio u meču za treće mjesto.

U ovogodišnjem izdanju Lige šampiona, Vardar je u glavnoj rundi, slavio u ”Morači” (31:28), dok se Budućnost istim rezultatom revanširala trijumfom u Skoplju. Crnogorski šampion u međusobnim duelima ima pet pobjeda, Vardar je slavio tri puta, a jedan meč je završen bez pobjednika.

Budućnost i CSM Bukurešt jedina dva međusobna duela odigrali su u sezoni 2015/16 – izabranice Dragana Adžića su slavile u glavnom gradu Rumunije (28:22), dok je duel u ”Morači” završen bez pobjednika (23:23).

Najviše međusobnih duela, dvostruke šampionke Evrope odigrale su protiv Đera, tima koji je veliki rival još od 2006. godine, kada je Budućnost bila uspješnija u dvomeču finala i osvojila trofej Kupa pobjednika kupova.

Crnogorski i mađarski velikan odigrali su 15 duela – Budućnost je dobila tri, a mađarski velikan osam mečeva, dok su četiri završena bez pobjednika.

Budućnost je osim u finalu Kupa pobjednika kupova 2006, izašla kao pobjednik i iz dvomeča finala Lige šampiona 2012. godine, kada je u Podgoricu stigao prvi trofej Lige šampiona, dok je Đer osvojio titulu prvaka Evrope 2014. nakon trijumfa u finalu završnog turnira u Budimpešti.

U posljednja dva međusobna duela koja su odigrana u glavnoj rundi u sezoni 2015/16, oba tima slavila su pred svojim navijačima – u Đeru je bilo 22:20, a u Podgorici 25:22.